Bel ons
+31(0)6 16700081
Maak uw gift over

Sponsorplan

Ik doneer voor het project --instandhouding van de zigeunerschool-- € -

Het oude fundament

Al tien jaar lag hij daar achter de kerk, het fundament voor de school. Tien jaar lang een stuk beton. Maar eigenlijk was het tien jaar lang helemaal niks. Op de twee verouderde klaslokalen na, was er van een echte school niet veel te bekennen. Tot die oktoberweek in 2013.

Het was in die oktober week dat zo’n 30 Nederlanders voor het eerst naar Barkasovo, Oekraïne vertrokken. Vol goede moed mochten we daar werken aan het opbouwen van dit zigeunerkamp. Een druppel op een gloeiende plaat? Ja, maar zonder eerste druppels zal het nooit wat worden. En zo lukte het om een flink eind te bouwen. De fundamenten hadden na tien jaar wachten eindelijk muren om te ondersteunen. En de muren kregen al snel na het vertrek van de groep uit Holland een dak die hen beschermde. Het resultaat was dat er in oktober 2014 twee extra klaslokalen, een (gaar)keuken en een kindercrèche waren gerealiseerd.

Het nieuwe fundament

Oktober 2017. Blij komen de kinderen de school uit. Alle (ongeveer) 120, hebben weer een dag les gehad. En, zoals dat is afgesproken, hebben ze ook deze dag weer een warme maaltijd gekregen. Want les en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De juffen praten nog even na en in het lokaal worden de lesboeken, schriften en andere materialen neergelegd voor de dag van morgen. Wat een verschil met 2013. Toen was het nog een koud, oud hok. Nu krijgen de kinderen in een verwarmde school les van gediplomeerde leerkrachten. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Nu de school draait is het van groot belang om het draaiende te houden. We zien de school namelijk als het nieuwe fundament, gebouwd op het oude betonnen fundament. Via de school willen wij, Assen voor Oekraïne, bijdragen aan een betere levensstandaard voor de mensen op het zigeunerkamp; de sloppenwijk in het weiland. Waarom op deze manier? We zijn er van overtuigd dat de jeugd de toekomst heeft. Via hen willen we de ouders bereiken. ‘Kijk mam, ik heb leren tandenpoetsen. Zal ik vertellen hoe dat ging?’ Een kind dat aan vader en moeder vertelt wat het heeft geleerd. Het lijkt ons prachtig. Dat verklaard ook meteen de vaste warme maaltijd op school. Het is een uitleg voor het toilet naast de school. Een van de weinige toiletten op dit kamp. En het badhuis? Die heeft er ook mee van doen. Want naast onderwijs begint het met hygiëne. We willen het ze zo graag meegeven en aanleren.

Fundamentele steun

Een school met ‘gewone’ lessen en lessen hygiëne. En een badhuis waar de zigeuners zich kunnen (leren) douchen. Wat ons betreft prachtige initiatieven en een mooi fundament voor de toekomst. Maar dat kan alleen met hulp. De boel draaiende houden kost nou eenmaal geld. Het hout voor de kachel, de aanschaf en het bereiden van de maaltijden en het onderhoud van de school. Het is niet voor niets. Maar het is wat ons betreft niet alleen een geldbedrag, maar vooral een prachtige investering in de toekomst. Voor die toekomst zetten wij ons graag in. Investeert u mee? Dat kan, elke bijdrage is meer dan welkom…

Wilt u meer informatie? Mail dan naar sponsor@assenvooroekraine.nl
IBAN: NL61 RABO 0152772405 t.n.v. stichting Oekraïne projecten onder vermelding van schoolgeld.
KVK nr: 05065072

 

Ik doneer voor het project --instandhouding van de zigeunerschool-- € -