14 oktober 2014

Het is nog maar dinsdag en we hebben het idee dat we er al een week zijn. vanmorgen om half acht stond het ontbijt met een dikke laag boter met salami klaar. Wacht we natuurlijk allemaal vakkundig weg geschraapt hebben  en vervangen hebben voor pindakaas, hagelslag en Nutella. Onze volle pot koffie wordt zeer gewaardeerd(Martin bedankt!).

Om half negen zitten we in de auto en gaan we op pad, eerst langs de vuilstort waar we ons vuilnis achterlaten en nog even wat zoeken. Aangekomen op het kamp worden we begroet met een zeer hartelijk halleluja. Daarna doen we eerst aan een flinke warmingup: de 20 kilo wegende stenen moesten verdeeld worden over de bouwplaats, en dit was in no time gedaan. Daarna wordt er een nieuwe voorraad met stenen gehaald met tractor en wagen(570 stuks) en met de hand geladen en gelost. Verder hielden we ons bezig met steigers bouwen, kinderwerk, deuren verven, gipsplaten tegen het plafond maken, metselen en vooral veel denkwerk.
Omdat, op de oekse manier, het hout nog niet geleverd is moeten we andere plannen bedenken, bijvoorbeeld een overkapping boven de deur van de kerk, en als er nog geld over is een nieuwe deur omdat je er dwars door heen kunt kijken en dat in de winter niet heel erg warm is.
Tussen de middag worden we verwend met een stevige maaltijd, verzorgt door de zigeunervrouwen: een soort pasta met stukken vlees, maar het smaakte prima (hoewel niet iedereen het daar mee eens is). We werden nog verrast door 3 zigeunerkindertjes van een jaar of zes die spontaan: lees je bijbel, bid elke dag begonnen te zingen in het Nederlands!
Een groep vertrekt wat eerder van de bouwplaats richting huis om boodschappen te doen en om kleding te sorteren die we uit Nederland hebben meegenomen. Als iedereen weer bij het vrouwenhuis is krijgen we van de vrouw die daar woont, tzila, een 1.5 liter zelfgestookte soort appelcider. We hebben geprobeerd om het te laten branden maar dat wou niet, wat betekent dat het alcoholpercentage in ieder geval onder de 40 procent ligt. We vonden het niet vies maar zouden het niet op onze verjaardag vragen(het was niet het goede merk;)
’s avonds krijgen we weer een warme maaltijd: weer pasta, maar nu met kool. In de loop van de avond hebben we nog een Bijbelstudie over : Jezus, onze vriend en wat dat betekend in relaties. Wat heel veel gespreksstof opleverde.
Daarna nog koffie met gebak en wijn/bier met kaas, worst enz. (maar niet heus, het was de wens van iedereen). Verder hebben we nog spelletjes gedaan(weerwolven),en het schrijven van dit verslag natuurlijk.