18 oktober 2016

Vandaag is het alweer bouwdag twee. En net als gister beginnen we met het ontbijt. En dat wordt geserveerd om half 8. We beginnen de dag met een aantal mededelingen en de eerste en meest belangrijkste is dat Piet vandaag mag vieren dat hij 59 jaren jong mag worden. En natuurlijk zingen we uitgebreid voor hem. Maar dan is het toch echt tijd om te gaan ontbijten en rond 8.10 staan we op van tafel om ons klaar te gaan maken voor een nieuwe bouwdag. Onderweg pikken we onze tolk weer op. Gister heeft hij dapper meegewerkt met ons alleen is hij hier net echt op gekleed. We hebben een stel werkschoenen en een overall voor hem kunnen regelen en hij is zeer blij verrast als we dat aan hem geven. Is that for me? Vraagt hij vol ongeloof. Jazeker dat is voor jou.

Aangekomen op het kamp laden we de gereedschappen uit en gaan aan de slag. In de kerk wordt het kinderwerk klaargezet en op de bouw draaien de betonmolens al snel op volle toeren. De gister uitgevlakte vloer van de eetzaal is goed opgedroogd en er kan begonnen worden met tegelen. Vlak nadat de meeste werkzaamheden zijn opgestart komt er een man in een net pak met mooie schoenen aan het kam pop gewandeld. Hij stelt zich voor als directeur van de staatsschool in het dorp en komt een kijkje nemen. Hij is zeer tevreden met de gemaakte vorderingen en na nog wat rond gekeken te hebben vertrekt hij weer.

Thijs en Cor vertrekken naar de bouwmarkt van Ruslan om nog wat gereedschap en een betonmolen te kopen zodat het werk nog efficiënter uitgevoerd kan worden. Zodra ze terug zijn wordt de net gekochte betonmolen aangeslingerd en als snel komt er een enorme stroom beton op gang waardoor de paden in recordtempo worden opgevuld en vlakgetrokken. Een paar zigeuners zijn inmiddels begonnen met het uitgraven van nog meer paden. Het houthok wordt verhoogd met opnieuw twee lagen stenen en als het vandaag droog blijft kunnen er morgen vier lagen bij op. Simon en Hilga vertrekken naar Munkacs om daar de boodschappen te halen die we in Rafajna niet kunnen krijgen.

Rond half 4 arriveert dan eindelijk de beloofde 15 kuub grind voor de paden en dat betekend dat nog meer pad opgevuld kan worden met grind en meer beton gegoten kan worden. Zo buffelen ze door tot een uur of vijf. Dan vinden we het wel weer mooi geweest voor vandaag en stappen we weer in om terug te gaan naar Zapsony om te eten.

Het avondeten bestaat dit keer uit groentesoep en vervolgens oliebollen. Na het eten is er weer tijd voor Bijbelstudie en na mooie gesprekken hebben we wel zin in een bak koffie. Piet trakteert op gebak en als dat op is krijgen we ook nog worst een chips. En tussen al dat lekkers door is er tijd voor een gesprek of een spelletje. En het was nog heel lang onrustig in Zapsony.