24 oktober 2017

Hé leuk dat u/jij weer gaat zitten om ons verhaal te lezen met wat wij vandaag beleefd hebben.
Vanmorgen zijn we weer vroeg uit de veren om gezellig samen aan het ontbijt te gaan.
Na het ontbijt iedereen de schoenen/ laarzen weer aan. De één met meer modder aan de schoenen dan de ander. Door het slechte weer van gisteren heeft niet iedereen een droge jas, dus of een extra trui aan of een jas lenen van iemand die zo verstandig is geweest om extra mee te nemen.
Nadat iedereen weer in de busjes zit gaan we naar het kamp.
Je merkt aan de groep dat iedereen er weer zin in heeft om flink aan de gang te gaan vandaag.
De kinderwerkers gaan het vandaag met de kinderen hebben over Jona.
Omdat gisteren alles nogal chaotisch was verlopen, begonnen we vanmorgen met  een stukje discipline. We leerden de kinderen om op te stellen in rijen van twee. Het duurde even, maar het is gelukt.

Gisteravond hebben we (zoals u gisteren heeft gelezen) met een heel aantal mensen van de groep boterbakjes omgetoverd tot kleine bootjes. De kinderen mochten deze na het uitdelen versieren.
Na het versieren was er een verrassing voor de kinderen er zijn 2 zwembadjes meegenomen zodat ze daar met hun bootje in kunnen spelen. De kinderen hebben enorm genoten.

Voor ze aan dit alles begonnen is hun weer een deel van  het verhaal over Jona verteld. Eén van onze groep leest het voor in het Engels en onze tolk vertaald het naar Hongaars.

Na het verhaal zijn er liedjes gezongen met de kinderen. Eén van de jongetjes kwam met het liedje, “Lees je bijbel bid elke dag”, prachtig dat hij het nog weet van vorig jaar dat we dit met ze gezongen hebben! Na het kinderwerk was het tijd voor pauze voor de hele groep en gingen de kinderwerkers aan de het werk bij de paden aanleggen of vloer renoveren in de kerk.

Gelukkig hebben we vandaag een stuk beter weer en kunnen we heel wat meters maken met het pad. Een paar zigeuner mannen helpen ons met een enorme bult stenen verspreiden over de weg, nou ja weg, je kunt het beter een blubberpad in tienvoud noemen.

Dit blubberpad is de hoofdstraat om op het kamp te komen. Aan de zijkant van dit pad, maken we nu een looppad. Dat betekend weer graven wat grotendeels door de zigeuners werd gedaan, bekisting maken, plastic erin, grind erin en dan een laagje cement. We gaan als een malle en maken dan ook vele meters pad. Prachtig om ook weer het enthousiasme van de kinderen te zien. Ze helpen scheppen, sjouwen en vooral high five geven. Gaaf om letterlijk schouder aan schouder samen te werken met de zigeuners, zowel de kinderen als de volwassenen.
Af en toe sturen we de kinderen weg, zodat we wat beter door kunnen werken, dat betekend de kruiwagens wat voller en het grind op die plekken daar waar we het hebben willen.

Eén van de vrouwen van onze groep borstelt bij de meisjes het haar en maakt er mooie vlechten in en doet daar zelf meegenomen elastiekjes in. De meisjes zijn hier erg blij mee! Zowel met de aandacht als met de mooie haren die ze van het borstelen krijgen.

In de kerk wordt er ook op volle toeren gewerkt. Een heel aantal vlokkenplaten (OSB platen) worden gemeten en gezaagd.

Vervolgens vastgeschroefd. We doen dit zo netjes mogelijk, omdat deze platen de toplaag zijn en morgen gelakt gaan worden. Aan het eind van de middag ontdekken we dat we een paar platen over hebben, precies genoeg om het podium ook van een nieuwe toplaag te voorzien. In allerijl worden de rolmaten en potloden weer uit de “kontzakken” gehaald en wordt er in flink tempo platen op maat gemaakt voor het podium. In tussentijd helpen vele anderen van de groep om de kerk helemaal leeg te maken en gedeeltelijk aan te vegen.
Daarna gaan een drietal bussen terug naar het vrouwenhuis om zo een goede doorstroom voor het douchen te creëren.
Een 9 tal werkers blijft achter voor de finishing touch van de kerkvloer zodat we morgenochtend direct kunnen beginnen met lakken van de vloer.

In het vrouwenhuis aangekomen duikt de één naar de ander onder de douche. De geur van het water is nou niet bepaald een bloemetjes geur, voordeel is wel niemand staat er langer dan vijf minuten onder. (tip voor ouders met dochters  , veel roest in het water en ze zijn er zo weer uit).
Als de hele club compleet is en het klokje aangeeft dat het 18.00 uur is gaan we gezamenlijk aan tafel voor de warme maaltijd van de dag. Prachtig gemaakte rijsttorentjes en met klap op de vuurpijl heerlijk vlees erbij! De groep was zo verrast dat we uit volle borst voor de kooksters hebben gezongen.

Na de maaltijd een kwartiertje voor ons zelf en daarna gaan we in vier groepen aan de Bijbelstudie. Mooie gesprekken met onze mede reisgenoten. Mooi om samen in gesprek te gaan.
Hierna volgt de wel bekende spelletjes avond. En zoals men wel eens zegt……het bleef nog lang gezellig.
Leuk dat u weer gelezen heeft en morgen krijgt u weer een verhaal van ons! Tot morgen!