16 oktober 2016

Rust, muisstil. De meeste reizigers maken deze ochtend dankbaar gebruik van het late tijdstip waarop we zullen ontbijten. Een voor een druppelen de soms nog slaperig kijkende personen de grote zaal binnen. Het koffiezetapparaat maakt overuren en menig cafeïneniveau wordt weer op peil gebracht. Maar als we om 10 uur willen gaan ontbijten is iedereen fris en fruitig aanwezig. Het ontbijt wordt vakkundig naar binnen gewerkt en er moet zelfs brood bijgehaald worden om de hongerige magen te vullen. Als ook de broodzakjes voor tussen de middag zijn gevuld is er weer tijd om te acclimatiseren. Rond half 1 vetrekken Thijs en Cor richting Rafajna om onze tolk Marc op te halen. Samen met hem bereiden ze het verhaal dat in de kerk voorgelezen zal gaan worden. De groep vertrekt rond 13.15 en na een ritje van ongeveer 25 minuten komen ze in de stromende regen aan bij het zigeunerkamp in Barkasovo. Daar ontmoeten we Hannie Mijnheer die samen met haar broer en familie ook in Oekraïne is en graag met ons naar de kerk toe willen. In de kerk is de band al druk aan het oefenen voor de dienst en het ene na de andere bekende lied komt voorbij.

De kerk vult zich redelijk snel en rond 2 uur begint de dienst met heel veel zingen. Na een dikke 20 minuten staan, klappen en soms zelf meezingen mogen we gaan zitten. Ferry nodigt de Nederlanders uit om een paar woorden tot de gemeente te richten. De door ds Sander geschreven preek wordt te voorschijn gehaald en ook de vertaling wordt er bij gepakt. Stukje voor stukje leest Thijs de preek voor en Marc vertaald deze steeds in het Hongaars zodat iedereen kan volgen wat er gezegd wordt. Het is heel bijzonder en mooi om te zien dat het evangelie niet stopt bij de Nederlandse grens of taal. Waar je ook bent en welke taal je ook spreekt, het geloof in onze God blijft hetzelfde. Na de preek volgen er nog twee andere preken en dan is het tijd om weer te zingen en om te bidden. Dan nog de collecte, liedje zingen en de dienst is ten einde. De deuren zwaaien open en al snel staan de meeste mensen weer buiten. Binnen speelt de band nog een aantal bekende nummers van Amaro Del (Hongaarse zigeunerband) en we zingen luidkeels mee. Als de muziek klaar is stappen we weer in de busjes en rijden over de slechte wegen weer terug naar ons slaapadres.

Daar aangekomen is er tijd om gezellig met elkaar te praten, een spelletje te doen of om lekker te relaxten. Om klokslag 6 uur staat het eten op tafel. Groentesoep met hele lange slierten vermicelli. Als iedereen genoeg soep heeft gehad worden de kommen opgeruimd en verschijnen er grote schalen met aardappelpuree in het luik tussen keuken en eetzaal. En als bonus heerlijk malse kippenpootjes en vleugeltjes.  De schalen zijn zo leeg en er wordt nog extra gebracht zodat een ieder zijn maag goed vullen kan. Na het eten is er tijd voor Bijbelstudie. Een verdieping op de preek van vanmiddag en dat levert mooie gesprekken op binnen de groep. Erg waardevol om ook op deze manier met elkaar bezig te zijn. Na de Bijbelstudie is er tijd om een spelletje te doen en een biertje te drinken. En natuurlijk het schrijven van dit verslag. Inmiddels is het bier op, zijn de chipszakken leeg en is er voor vandaag geen nieuws meer te melden.

 Vanuit het donkere Oekraïne een goede nacht gewenst!