19 oktober 2016

Vandaag is het al weer bouwdag 3. En zoals elke ochtend beginnen we met het ontbijt. Deze morgen krijgen we hier als extraatje gebakken eieren bij en daar wordt gretig van gegeten. En nu maar hopen dat dit geen luchtige gevolgen heeft.

Na het ontbijt is het tijd om alle benodigdheden weer in de bussen te pakken en iets na half 9 vertrekken we richting het kamp. Onderweg pikken we onze tolk Marc nog even op en rond 9 uur zijn we ter plaatse.

Het gereedschap wordt uit de bussen gehaald en ook de spullen voor het kinderwerk gaan mee. Bij de kerk worden de kinderwerkers al weer opgewacht door een horde kinderen die ontzettend veel zin hebben in het programma van vandaag. Maar voordat het programma kan starten moet er eerst het een en ander klaargezet worden. En dat betekend dat de kinderen buiten moeten wachten. En dat is niet voor iedereen even makkelijk. Geregeld gaat de deur open en moeten we weer iemand naar buiten sturen. Uiteindelijk stellen we maar een portier aan die de kinderen buiten moet houden totdat alles klaar staat. Zodra de deuren open gaan stormen de kinderen naar binnen en nemen plaats op de s

 Als eerst vertellen we een Bijbelverhaal en daarbij tonen we weer een aantal dia’s. dan is het tijd om te zingen en om te gaan knutselen. Vandaag een werkje waarvoor je lijm nodig hebt. En tja, dan heb je er altijd een paar muiters tussen zitten. Het duurt niet lang voordat een van de meiden een flinke vracht lijm in het haar heeft. De jongen die dit gedaan heeft krijgt de wind van voren en wordt naar buiten gestuurd, dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Op de bouw loopt het inmiddels als een trein. Er wordt druk gemetseld, en ook de betonmolens die we gebruiken om de paden te vullen draaien op volle toeren. Oke, als ze het doen tenminste. Er is een beetje weinig spanning op het stroomnet vandaag en daardoor vallen de molens steeds uit doordat de onderspanningsbeveiliging ingrijpt. Dat vinden we niet zo handig en we zijn blij dat Peter in het dagelijks leven stroomdokter is. Vakkundig wordt de beveiliging omzeilt en al snel draaien de molens weer op volle toeren. En dan gaat het heel hard. De ene na de andere vracht beton wordt op het pad gestort en uitgesmeerd.

 

Verderop wordt nog hard gewerkt aan het waterpas maken van de bekisting en het vullen van de sleuven met folie en grind. Aan het eind van de ochtend arriveert er opnieuw een vracht grind. De grote bult storten we op het kamp en een klein beetje op de weg. Dat scheelt heel veel sjouwwerk. We hebben nl vanaf de weg een trappetje gemaakt tot aan het bruggetje. Op deze manier kun je makkelijker bij de ingang van het kamp komen en glijd je niet naar beneden. Ook daar is de bekisting klaar en de bult grind wordt in recordtempo in de bekisting gestort en daarna vullen we dit met beton. In de school wordt ondertussen hard gewerkt aan het klaarmaken van de vloer in het tweede lokaal en aan het eind van de werkdag hoeft hier alleen nog maar een zeilvloer in gelegd te worden. Het houthok heeft inmiddels weer een aantal lagen extra gekregen en rond 1 uur stoppen we de werkzaamheden.

Vanmiddag staat er nl een cultuurprogramma klaar. 2 bussen zullen naar het kasteel in Munkacs gaan terwijl 1 bus naar het centrum gaat. Johannes, Gerritjan en Thijs bezoeken ‘s middags een project van Stichting Oekraine Projecten. Aan het eind van de middag verzamelen we ons bij een tankstation om van uit daar naar Lavky te rijden. Lavky is een voormalig KGBkamp van waaruit de russen europa bespioneerden. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie is dit complex in verval geraakt. Rond het jaar 2000 is het opgeknapt en doet het dienst als verblijfplaats voor allerlei gasten die in de buurt van Munkacs bezig zijn. Rond 6 uur krijgen we hier een heerlijke maaltijd bestaande uit aardappels, vlees en salade. Daarna gaan we naar een ander gebouw waar we een feestelijke avond hebben met de zigeunerband Amaro Del. Wat is het geweldig om zo samen te zingen. Ook horen we het verhaal van Karlos, een zigeuner van het kamp in Munkacs en een goed vriend van Cor. Een zeer indrukwekkend en ontroerend verhaal.  Als je zijn verhaal wilt horen klik dan op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=8zyn3dzuxDc (er zijn engelse ondertitels bij dit filmpje, knop hiervoor zit in de balk onderaan het filmpje).

Als het ‘concert’ is afgelopen rijden we weer terug naar het vrouwenhuis. Daar is tijd voor een biertje en wat lekkers erbij. En het was nog heel lang heel onrustig in Zapsony.