22 oktober 2015

Onze week is al bijna op z’n end. Vandaag de laatste lange bouwdag. Morgen werken we een halve dag omdat we voor 17.00 uur de grensovergang met Hongarije moeten bereiken. De grens sluit om 19.00 uur, maar het kan maar zo zijn dat we er anderhalf uur voor moeten wachten.

Het ontbijt startte vanochtend ietsje later, vanwege de gezellige late avonden gaat het starten wat langzamer. Later op de dag is het niets meer van te merken, dan wordt er enthousiast hard gewerkt. Rond half negen vertrokken we naar het kamp.

De kinderwerkgroep onder leiding van Mark Jasper en Hilga maakten vandaag een vingerpopje van papier. Er werden liedjes gezongen en het Bijbelverhaal van Jozef werd verder verteld. Lydia de dochter van Sandor (onze contactpersoon hier in de Oekraïne) helpt mee en vertolkt het bijbelverhaal. Het liedje lees je bijbel bid elke dag wordt door de kinderen al zelf ingezet. Ze kennen het uit hun hoofd nog van voorgaande jaren. Iedere dag is de opkomst groter. Vandaag waren er rond de 90 kinderen.

In de school is de vloer betegeld,  het keukengedeelte heeft verlichting een werkblad met keukenblok en stromend water. Henk Pruim Senior, Robert en Marlies hebben dit vakkundig geplaatst.

Het badhuis is geïsoleerd, de bedrading is getrokken, de afvoer ligt alweer onder het zand en het gipsplafond zit er gedeeltelijk in. Er moet nog ‘geflatst ‘ worden, zo heet het als je hier de muren stuct. Het plafond moet nog gestuct worden en op de vloer het beton gestort. Nog een hoop te doen, maar met alleen nog morgenochtend te gaan om te bouwen gaat ons dat niet meer lukken.
Ook  vandaag hebben een aantal leden van het kamp meegeholpen en hopelijk onder leiding van Ferry de kampleider en tevens pastor zal dit na ons vertrek nog doorgaan.

De cementmolen bij het toiletgebouw heeft vandaag weer goed gedraaid. Er zijn nog eens 3 lagen gemetseld. Om de volgende lagen te kunnen metselen hebben Hilga Nelleke en Bouwina  een 80 cm hoge steiger gebouwd zodat ze gemakkelijk de laatste lagen kunnen bouwen als wij weer weg zijn.

Nadat Lydia de dochter van Sandor klaar was met het kinderwerk is ze als tolk met ons in groepjes van 4 onder begeleiding van 1 van de zigeuners het kamp op geweest. Hij had de armste gezinnen uitgezocht en iedere groep deelde de op maandag al samengestelde kledingsets aan de gezinnen uit. De modderige situatie vooraan het kamp waren we al gewend, maar  -zeker voor degenen die er  voor het eerst bij waren- was dit erg indrukwekkend. Goed dat het qua werk wat rustiger was en er tijd was om elkaar op te vangen zodat je je verhaal kon doen.

  

En omdat het werk het toeliet zijn Dina Tineke Titia en Eline naar het vrouwenhuis teruggewandeld. Een flinke wandeling van 2 uur van Barkasovo naar Zsapsony. Even voor het einde werden ze ingehaald door een van de busjes. Dat kwam goed uit aangezien Eline de tocht op haar regenlaarzen liep en al net als Titia flinke blaren had. Elines oplossing voor haar pijnlijke voeten was op kousenvoeten verder. Dit noemen we hier: ‘op zij Oeks’ Jasper Mark Tom en Jakob hebben hun plaats in de bus afgestaan en hebben samen met Titia en Dina de tocht voortgezet.

We hebben een aantal zieken in de groep. Een paar met darmklachten en twee met griepachtige verschijnselen, maar door de strenge doch liefdevolle verzorging van Marlies onze BHV-er gaat iedereen toch heelhuids thuiskomen.

Het eten was weer net als voorgaande dagen erg goed. De maaltijd begint met soep en brood en vandaag werden er olliebollen met peren/appel compote geserveerd. Deze hadden we al eens eerder gehad en werden nu met applaus ontvangen. Tijdens het zingen na de maaltijd kwam Lydia met een gigantische taart binnen met de tekst: ‘Bedankt voor de samenwerking Assen’. Erg gaaf dat wat we hier doen zo gewaardeerd wordt.

Na het avondeten vergaderd de werkgroep en om 20.00 uur wordt iedereen weer in de gezamenlijke ruimte verwacht voor de mededelingen. Vandaag  had José een erg leuke mededeling. Morgenochtend mag ze er rond 06.00 uur uit want om 06.35 staat ze de presentator van radio Drenthe te woord in de live uitzending voor een  interview over ons project hier.
Om 07.30 uur wordt deze uitzending herhaald.

Nu net komt er nog even een sms binnen van onze Oekvriend en ‘Taallent’ Cor Verkade:

Goed idee
Van GJ
Brengt José
In contact met RTV
Joepie Jee

Bedankt Cor, erg leuk.
Nu onze laatste oergezellige avond, niet te laat want morgen hebben we nog een lange reisdag voor de boeg.