21 oktober 2015

Vandaag is het al weer woensdag. En dat betekend dat we het grootste gedeelte van de week hebben gehad. Met nog twee en halve bouwdag voor ons zijn er nog genoeg dingen die gedaan kunnen worden. Maar we beginnen de dag met koffie en een flinke stapel boterhammen. Als deze naar binnen zijn gewerkt en de lunchpakketten voor tussen de middag ook klaar zijn pakken we onze spullen en vertrekken we richting het kamp. Jose en Sandra blijven achter in het vrouwenhuis omdat Sandra last heeft van een griepje.

Op het kamp gaan de kinderwerkers direct naar de kerk waar ze worden opgewacht door een enorme club kinderen die staan te trappelen om te beginnen. We lezen een Bijbelverhaal voor en knutselen vervolgens met kartonnen bordjes kroontjes voor op de hoofden. Net als gister is er weer tijd om te loomen maar dit keer verloopt het een stuk minder gestructureerd als gister doordat er veel meer kinderen zijn. als het programma klaar is vertrekken de kinderen, hun kroontjes liggen verspreid over het gras en worden door Erik vakkundig op een mestvork geprikt.

Op de bouw begint de klusdag met het ophangen van de boiler in de keuken. Al snel blijkt dat het bijgeleverde bevestigingmateriaal niet geschikt is om de boiler te bevestigen aan de muur. Een van de oekse werklui vertrekt naar de Gamma om te zorgen voor het goede materiaal. Om de rest van de planning niet in de war te schoppen schuiven we de boiler door naar de donderdag en beginnen we met het tegelen van de keuken. Omdat dit een recht toe, recht aan klus is produceren we vrachten lijm om de tegelleggers bij te kunnen houden. Aan het eind van de dag is de hele keuken voorzien van een tegelvloer en ook een gedeelte van de eetzaal is al getegeld.

In het badhuis wordt voorvarend verder gewerkt aan de eerder gekochte afvoer voor de douches en wastafels. In de wasruimte voor de kleding bouwen en een luik in zodat de zolder te bereiken is en het dak wordt voorzien van isolatie, electra en panlatten zodat morgen de gipsplaten geschroefd kunnen worden. in de middag voorzien de oekse werklui de nok van het dak van afdekplaten zodat de regen in het vervolg buiten blijft.

Ook bij de toiletten kan nu eindelijk gemetseld worden. Ferry heeft metselaars geregeld om ons te helpen maar de een heeft iets meer kaas gegeten van het metselen als de ander blijkt al gauw. De hoeken van het toilethok zijn zo gezet en het lijntje is zo gespannen. Het uitmeten van de deuren vergt meer moeite en een aantal keer moeten we ingrijpen om te zorgen dat de bestelde deuren straks ook in de openingen gaan passen. Ook het metselen in verband blijkt niet helemaal normaal te zijn waardoor een van de metselaars continu de stenen recht op elkaar metselt in plaats van half over elkaar heen. Een aantal keer moeten we de muur weer uit elkaar halen en met veel gewapper en gewijs maken we duidelijk hoe het wel moet. Vervolgens keren we de rollen om en de oekse metselaars gaan onder onze leiding aan het werk.

Tussen de middag krijgen we weer soep van de zigeuners. We trekken ons terug in het gedeelte van de eetzaal dat nog niet getegeld is en genieten van de warme kool/bonensoep en het brood wat we erbij krijgen. Ook de gesmeerde lunchpakketjes vinden hun weg naar de maag en als iedereen weer vol is gaan we weer aan de slag.

In de hal van de school kan inmiddels begonnen worden met het voegen van de gang. Dina en Titia lijkt dit wel een leuk klusje en even later zitten ze gezellig naast elkaar te voegen. Het eindresultaat mag er wezen, de gang ziet er tiptop uit. Ook de metselaars zijn weer terug van hun pauze en ze hebben een plastic tas bij zich waarin iets van glaswerk zit. Met z’n drieën duiken ze het  ketelhok in. Even later komen ze er weer uit. Lichtelijk nieuwsgierig besluit Thijs een kijkje te gaan nemen. Op een tafeltje staan drie halve liters bier en een fles je water. Alleen ruikt het water wel verdacht veel naar alcohol en het blijkt wodka te zijn. even later duiken ze weer gezellig het hokje in om een slokje te nemen van hun alcoholische versnapering en te genieten van een sigaretje. Ze zijn nog maar net naar binnen als Ferry aan komt lopen. Hij kijkt verbaasd rond waar de metselaars zijn. we wijzen naar het ketelhok en maken daarbij drink en rook bewegingen. Ferry schiet daarop naar het ketelhok, trekt de deur open en begint in niet mis te verstane bewoordingen zijn ongenoegen te uiten over het feit dat er gedronken wordt en niet gewerkt. De metselaars weten niet hoe snel ze weer aan het werk moeten gaan en struikelend over elkaar heen spoeden ze zich weer naar hun stenen en cement. De rest van de middag werken ze stug door, en af en toe controleren we even of ze nog wel recht metselen. Als er drie lagen zijn opgetrokken is het metselen klaar voor vandaag. Door de regen van gister zijn de blokken te nat om nog een vierde laag te kunnen metselen omdat de muur anders weer omvalt.

De rest van de middag vullen we met werk aan het badhuis en de school en ook de stoelen in de kerk krijgen een opknapbeurt. Stoelpoten en rugleuningen worden weer vastgezet zodat er zondag lekker gezeten kan worden.

Rond half drie vertrekt de eerste bus richting vrouwenhuis. Daar aangekomen stapt een deel uit terwijl de rest door gaat naar Munkacs om boodschappen te doen en de tas van Remon op te halen die hij gister in de bagagekluis van de bouwmarkt heeft laten liggen. Langzaam aan komt ook de rest weer terug van de bouw en rond 18.15 gaan we aan tafel. De boodschappenploeg is nog niet weer terug, het is spits en zelfs hier kennen ze file. Op het menu staat vandaag soep, en als hoofdmenu een soort pasta met kippenpoot.

Amaro Del, een zigeunerband uit Munkacs, is inmiddels ook gearriveerd en onder het genot van hun soundcheck eten we. Als de boodschappenploeg weer terug is gaan zij eten terwijl de rest de bus lost.

En dan is het tijd voor het concert van Amaro del. Sandor en Lydia zijn inmiddels ook gearriveerd en met elkaar hebben we een fantastische avond. Samen zingen en dansen we door de zaal heen. Opwekkingsliederen die wij in het Nederlands kennen zingen we samen met de band die ze in het Hongaars zingt. Ruslan, een van de bandleden, verteld over het leven op het zigeunerkamp en welke invloed het geloof heeft op hem en de andere zigeuners die tot geloof komen. Dit verhaal maakt diepe indruk en het is mooi te zien dat ook hier Gods Geest in de harten van mensen werkt. Ook verteld Ruslan over het badhuis in Munkacs en geeft aan te willen helpen met het opzetten van de organisatie van ons badhuis in Barkasovo.

Als we na enkele uren afscheid nemen van de band is er tijd voor een spelletje koehandel, een flesje bier, glaasje wijn of gewoon een beker cola en een goed gesprek. Iets vroeger als voorgaande dagen, maar nog steeds redelijk laat gaan we naar bed en al snel heerst in het hele huis rust. Ook de schrijvers van de verslagen hebben geen puf meer vandaar dat het verslag ietsjes later is als gebruikelijk.