Corona in Oekraïne

Corona in Oekraïne,

Helaas is het ook daar een bijzonder situatie. U heeft wellicht al eerder van ons gehoord dat we een maaltijdenproject gestart zijn. Nu de school de deuren heeft gesloten voor de kinderen, gaat het schoolgeld waar normaal maaltijden van gemaakt worden naar… maaltijden. Met dat verschil dat het nu niet naar de kinderen gaat, maar naar ouderen op het kamp die het (nog) slechter hebben.
Dankzij de vele donaties hebben we inmiddels zo’n €4000.—opgehaald voor dit project. En daarvoor danken we iedereen. Super gaaf om te zien dat u allen zo meeleeft. De mensen in Oekraïne hebben ons gevraagd om ook deze zomer ‘schoolgeld’ over te maken. Voor de helderheid, normaal gesproken betalen we de zomermaanden niet om reden dat de school dan dicht zit. Komende zomer zullen we wel betalen om zo de voedselvoorziening te steunen.
Ondertussen gaat ook het andere werk op het kamp door. Of we komende herfstvakantie op reis gaan is nog niet duidelijk, maar de plaatselijke bevolking gaat wel door met bouwen…

Weet u nog? Oktober 2013,

We mochten een school bouwen in Barkasovo. Het doel was uiteraard om onderwijs te bieden. En met onderwijs een stukje toekomst voor de (jonge) kampbewoners. Een ander doel was het motiveren van de zigeuners. Ja, wij hebben de school gebouwd, maar we wilden de zigeuners motiveren om zelf ook aan de slag te gaan. Onze overtuiging was destijds: ‘als ze weten dat ze waardevol zijn, kunnen ze ook gaan geloven in hun toekomst.’

 

 

Dezelfde school in 2020.

Het gebouw is te klein geworden. Er zijn meer kinderen die onderwijs en een maaltijd nodig hebben. En weet u wat het mooie is? De lokale bevolking toont zelf initiatief. Ze willen nieuwe lokalen bouwen. Nee, het geld hebben ze niet, maar de plannen en de wil om zelf mee te bouwen is er zeker.Nu in de coronatijd ook veel zigeuners zonder werk zitten, hebben ze ons gevraagd of ze alvast een fundering mogen maken. Het antwoord is ja, we helpen jullie graag aan een beetje werk en dus inkomen. En we zien dit project zeker zitten! Geld voor deze fundering hebben we met de bloemenactie dit voorjaar opgehaald. En via onze contactpersonen Márk, Sandor en Ferri zijn de eerste stappen al gezet.

Kortom, het leven staat stil, maar gaat ook door.

 

Wilt u ons helpen om de nieuwe klaslokalen te bouwen? 

U kunt dit doen door uw gift over te maken op  rekeningnummer: NL61RABO0152772405 tnv Stichting Oekraine projecten ovv van bouw klaslokalen.

Of u kunt online uw donatie doen door hieronder uw bedrag in te vullen 

Ik help mee voor de bouw van de klaslokalen voor € -