Een verslag van de reis

Na alle voorbereidingen en inzameling was het dan zover. Vijf Hollanders begaven zich richting Oekraïne. Het doel van deze reis was om Sandor te ondersteunen met het opzetten van een vluchtelingenopvang. Huize Lely, ook wel bekend als het vrouwenhuis, was voor dit doel aangewezen.

Aangekomen in Oekraïne viel het de heren meteen op dat er vooral chaos heerste. Zo netjes als alle materialen in Nederland waren ingepakt, zo chaotisch waren ze uitgestald in de schuur van Sandors boerderij.
Wat wil je ook. In ons kleine kikkerlandje was elke doos gewogen, netjes op een pallet gezet en met de heftruck in een vrachtwagen geladen. In Oekraïne was dat net iets minder georganiseerd. Er was beloofd dat men gebruik kon maken van een heftruck. Een heftruck zoals wij Hollanders kennen was nergens te zien. Wel was er een exemplaar van een ander merk aanwezig. De ‘zigeunerheftruck’ draaide overuren. Dit ‘voertuig’, bestaande uit zo’n 14 gespierde spijkers rende zich het vuur uit de sloffen. Van elke, keurig opgestapelde pallet werden de dozen om beurt gelost. En wat doe je dan met een losse doos, matras, aggregaat of pak luiers? Juist, die gooi je op een grote bult.

Voor onze pioniers was er een mooie taak weggelegd om te coördineren bij de vrachten die nog zouden arriveren. Bij twee vrachtwagens was de zigeuner methode gebruikt. In de week dat ze in Oekraïne waren hielpen de Nederlanders om 3 vrachtwagens op een andere manier lossen. Alles wat door de handen van de zigeunerheftruck ging werd op aanwijzing van een Hollander op de juiste plek gezet. Beddengoed bij beddengoed, eten bij een, drinken bij drinken, enz.. Af en toe at de heftruck een stuk van de lading op, om met hernieuwde energie door te kunnen werken.

Naast het lossen en organiseren van de vracht, stond er nog meer op de taakomschrijving van onze vrienden. Zo moest het Vrouwenhuis nog worden ingericht, met dat doel waren ze immers afgereisd.

Samen met enkele Oekraïense vluchtelingen, werden 60 slaapplaatsen ingericht. De eetzaal werd gereed gemaakt en het kookgerei en het eten werd naar de keuken gebracht. Operatie vrouwenhuis werd een geslaagde operatie. Toen de heren na enkele dagen weer huiswaarts reden kregen we van Sandor het volgende bericht:

“De vrouwenhuis is voll! 58 menschen wonen bij ons. Hallelujah!”

Jammer dat de situatie zo schrijnend is, mooi dat we iets kunnen betekenen.

Zo vond een deel van de vracht een plekje in het vrouwenhuis. En wat gebeurde er met de rest van de vracht? Bleef dat in de opslag liggen? Nee, absoluut niet! Vanuit het hele land Oekraïne kreeg en krijgt Sandor nog aanvragen van zijn contactpersonen. Heb je nog dekens? Zijn er nog matrassen? Is er nog een voorraad dit of een lading dat? Hij heeft het er ontzettend druk mee. Het werk van de Hollanders was dan ook nog lang niet klaar toen ze weer thuis op de bank zaten. Mede daarom is er in de afgelopen week (van 27 maart t/m 1 april) een 2e expeditie naar Oekraïne geweest. Ook deze groep Nederlanders heeft geholpen bij ordenen, coördineren en uitdelen.

Het werk is nog lang niet gedaan, dus wij gaan door met het (financieel) ondersteunen van de projecten. En in dit verhaal is lang niet alles genoemd. Daarom eindigen we met een (verre van complete) opsomming met wat er gedaan is met de door u gedoneerde goederen:

  • Er is eten naar het zigeunerkamp in Barkasovo gebracht.
  • Het zigeunerkamp in Munkacs heeft kleding en medicijnen gekregen.
  • De militaire kazerne in Munkacs ontving slaapzakken en matrassen.
  • De plaatsvervangend-generaal van het leger in Kiev bedankt de donateurs in Nederland voor powerbanks, brandblussers en verbandmaterialen.
  • Aan het front in Cherson is men blij me allerlei hulpgoederen.
  • De (tijdelijke?) bewoners van het vrouwenhuis een met mes en vork van een schoon en degelijk bord.
  • Zigeunerkampen in omliggende dorpen ontvingen hulpgoederen.
  • Gebeden en steun in woord, daad en financiën worden met liefde en heel, heel, veel dankbaarheid ontvangen.

Wilt u ons blijven ondersteunen ?

Totaal: € -

U kunt uw gift ook overmaken op NL61 RABO 0152 7724 05 tnv Stichting Oekraine Projecten ovv Noodhulp Oekraine