Op pad

De klok in de woonkamer geeft het onverkwikkelijke tijdstip van 03.30 uur aan. Het is niet zomaar vroeg in de ochtend, het is barstensvroeg deze donderdagochtend. Op het tijdstip waarop normaalgesproken alleen jonge ouders en de arbeiders van de nachtploeg wakker zijn, spoeden enkele lieden uit Assen, omstreken en Hattem zich richting het huis van vriend Simon. Op de oprit van onze transportmanager staat een bruingouden bolide te glimmen. De gouden geldauto staat, zelfs op dit gekke uur, in de startblokken om de kilometers op te slurpen. Haar reizigers slurpen na aankomst aan de Zaanstraat nog een bakje zwart goud weg om daarna in te stappen. Althans, bijna. Voor het gezelschap vertrekt wordt er een zegen gevraagd over deze reis. Want hoe mooi (of lelijk) de auto ok is. En hoe goed de voorbereiding van de enthousiastelingen ook is. Zonder hulp van boven zal het werk beneden niet veel waard zijn.

Na het gebed wordt afscheid genomen van de thuisfrontcommissie waarna hoofd chauffeur en chef transport Simon, club Assen uit stuurt. Om 04.15 vangt de reis naar het Oosten aan. In zijn busje neemt Simon vier medereizigers op sleeptouw. Een prominente plaats is ingericht voor dhr. Dagobert Pruim; penningmeester met een missie. Dankzij de grote en geweldige achterban heeft Dago-Pruim een goedgevulde portemonnee mee; geld waar de heren mooie dingen mee mogen doen.

Naast Henk heeft ook Gerben een plekje in de bus gekregen. Als wijze uit het oosten en gelouterd met een bak ervaring op het  gebied van Oekraïnereizen, is het Orakel uit Dalfsen een welkome gast aan boord. Fijn om zo ook de samenwerking met stichting Oekraïne projecten (SOP) handen en voeten te geven.

Piet, onze eigen Piet, houdt het overzicht van achteruit de bus. Als mentor van de club overziet hij het geheel en houdt hij alles in de gaten. Gegrepen door het Oekraïnevirus en gezeten in de bus. Zonder Piet geen reis.

Zoals u misschien wel merkt is er ook nog iemand mee die een poging doet om alles voor het thuisfront inzichtelijk te maken. Deze taak is weggelegd voor Cor, de man die niet zonder woorden kan. Die schrijft en blijft, tikt en typt, zodat -als het even kan- ook het thuisfront meegeniet.

Hoewel niet fysiek in de bus aanwezig reist ook het thuisfront mee. Bij het uitzwaaien omschreef thuisblijvend voorzitter Thijs het als volgt: “Deze mannen mogen een hele grote groep mensen vertegenwoordigen.” En dat is precies de instelling waarmee de mannen op pad gaan. Dankbaar voor de steun, vereerd met de kans die ze krijgen, blij dat ze kunnen uitdelen van de rijkdom.

De eerste etappe van de reis verloopt voorspoedig. Asfaltridder Simon stuurt de gouden parel dwars door het Duitse land. Bij het krieken van de dag passeert de club de grens van het voormalige oost en west Duitsland. Een stukje historische grond waar ze letterlijk bij stil staan. Daar, bij de gedenksteen en de voormalige grenspost is de eerste stop. De heren legen de blaas terwijl de kassamevrouw een machtige mok met koffie vult. Even vermoeden ze dat er soepballetjes in de koffie zitten, zoveel koffie krijgen de heren. Geen ballen, geen suiker, geen melk, maar gewoon lekker veel zwarte koffie.

Vol koffie en boordevol goede moed rijdt het clubje verder naar het oosten. Een reis via de oneindig lijkende Autobahn leidt hen via de Tsjechische hoofdstad Praag – niet te verwarren met Parijs- langs het Slowakse Bratislava naar het mooie en grote Budapest.

Maar voor de heren daar arriveren passeren ze de nodige kilometers asfalt. De ene kilometer gaat wat sneller dan de andere, want ook een beetje file blijft ze niet bespaard. Tijdens het (file)rijden is er dan ook uitgebreid de gelegenheid om muziek te luisteren, grappen te maken en de plannen door te spreken. Plannen, ze zijn er genoeg. Een beknopte omschrijving van het reisdoel doen we voor u, onze achterban, graag uit de doeken. De globale planning:

Duizend wielen
in de file houden op  
en houden tegen
geven stress en irritatie
veel frustratie op de wegen
Slakkentempo, rode lampen
Achterbumpers, vieze dampen
Welkom op de autobahn
Waar we in de file staan
En wie mee wil doen welkom heten
Sluit u rustig achteraan.

  • Na de reis en een ovenachting in Budapest staat de aankomst gepland op de vrijdagmiddag. Ook staat er voor die middag een overleg in Barkasovo op de agenda. Bijpraten met Sandor en Ferry en andere bekenden. Vragen hoe het gaat, bemoedigende woorden overbrengen en samen de toekomst doorspreken en verwachtingen uitspreken.
  • Zaterdag is omgedoopt tot voedseldag. Weet u nog dat er rond kerst een actie is gestart om geld in te zamelen? Het doel was 300 pakketten ter waarde van €20,– bij elkaar te sparen. Dit doel is ruimschoots overtroffen en er is voor zo’n 650 pakketten aan geld ingezameld. De snelle rekenaar leert dat er een bedrag van rond de €13.000,– is gedoneerd. Om stil en dankbaar van te worden. Maar ook een bedrag om wat mee te doen. Nuttig inzetten is het devies. Voedsel inkopen, pakketten maken en uitdelen. Dat is het plan voor zaterdag.
  • Op zondag wacht een afspraak met dominee Pisti. De dominee van een zigeunerkamp in Dobron heeft tijdens een eerdere reis aangegeven dat de kleuterschool op zijn zigeunerkamp gerenoveerd moet worden. Hierop hebben SOP en Assen voor Oekraïne toegezegd dit project op zich te willen nemen. Op zondag zullen de mannen verder kennis maken met dominee Pisti en plannen maken voor de bouw die tijdens de groepsreizen van Assen (eind april) en SOP (augustus) wordt uitgevoerd. Op zondagmiddag staat er ook nog een uitnodiging van de kerken in Barkasovo en Munkacs open. Aan plannen geen gebrek op de rustdag.
  • In de loop van het weekend zal de agenda van de maandag zich geheid vullen met een goed plan. Is er niks acuut te doen, dan zal die dag waarschijnlijk ook in het teken staan van voedsel uitdelen.

Zoals gezegd, een beknopte uitleg van de plannen. Hoe het zich allemaal ontvouwd zal uiteraard gedeeld worden in de reisverslagen die, naar wij hopen, dagelijks op de website te vinden zullen zijn. Hierbij dan ook de uitnodiging om mee te lezen en mee te leven.

Het meeleven kan ook via Polarsteps waar Henk de route zal delen. Dit zal zoveel mogelijk live te volgen zijn.

Op het moment dat deze alinea getypt wordt rolt de Hongaarse snelweg onder de wielen door. Budapest nadert en de reizigers naderen hun avondeten en slaapplekje. Hoe het gesmaakt heeft en of de Hongaarse Hoofdstad nog lang onveilig is gebleven hoort u morgen.