Update vanuit Oekraine

Inmiddels duurt de oorlog in Oekraïne alweer bijna drie maanden. Zo nu en dan een wat meer positief bericht, maar daartegenover staan minstens zoveel verschrikkelijke en onmenselijke berichten.

Aangekomen transport mei
Eind april is een voedseltransport vanuit Zwolle vertrokken naar het depot van onze contactpersoon in Oekraïne. Dit transport kwam begin mei aan. Het transport bestond vooral uit levensmiddelen (circa 15.000 Kg), die gericht waren ingekocht. Verder was de vrachtwagen gevuld met kleding, Bedden uit Assen , en ingezamelde levensmiddelen en de door de Oekraïne Commissie ingekochte goederen, die bestemd waren voor hun contacten in de omgeving van Svaliava.
Ook is in de afgelopen weken over zes zigeunerkampen ruim 400 kilo aan pootuitjes, 2500 Kg aan wortels, 6500 Kg aan aardappelen en een ton aan uien uitgedeeld. U begrijpt: de mensen daar, waren er enorm blij mee!

Gepland noodhulptransport juni
In nauw overleg met onze contactpersoon in Oekraïne kiezen we ervoor om half juni weer een transport met hulpgoederen te sturen naar Oekraïne. Deze goederen, zoals grootverpakkingen met linzen, kikkererwten, pasta, rijst, suiker etc. , worden wederom ingekocht, zodat gericht hoeveelheden wordt voorzien in de behoeften. Verder zullen we het transport aanvullen met ingezamelde producten zoals zomerkleding sanitair en toiletartikelen, Hiervoor willen we vrijdag 3 en zaterdag 4 juni een inzamelingsactie opzetten. Houd onze website en facebook in de gaten voor meer informatie.
Deze goederen worden vanaf het depot in West-Oekraïne verdeeld naar bijvoorbeeld opvanglocaties voor vluchtelingen in die regio, diverse zigeunerkampen, waar op dit moment een groot gebrek heerst aan alles, en naar locaties en contacten elders in Oekraïne, vooral in de zuidelijke regionen waar de oorlog woedt (denk aan Cherson, Bashtanka en Mykolajiv).
Zo’n noodhulptransport kost circa € 18.000. Ongeveer € 3.500,- hiervan is nodig voor het bekostigen van het transport. Voor € 12.000,- kopen we circa 15.000 Kg aan basislevensmiddelen. Het resterende bedrag wordt gebruikt voor de aanschaf van medicatie, verbandmateriaal en andere medische zaken.

Verdere nieuwsberichten vanuit Oekraïne
Onze contactpersoon in Oekraïne heeft het de afgelopen weken enorm druk gehad, aangezien hij ook nog landbouwer is. Dat betekent dat de afgelopen weken in het teken stonden van zaaien. Rechts ziet u dat de eerste zaden al ontkiemen.


Om de goederen te distribueren maakt onze contactpersoon gebruik van twee chauffeurs. Begin mei kreeg hij te horen dat één chauffeur opgeroepen was voor het leger om daar tankchauffeur te worden. Op dit moment rijdt hij – gelukkig – nog als “onze” vrachtwagenchauffeur, zodat hij onder andere de mensen in Bashtanka kan voorzien van kleding, aardappels, uien, wortels en ander voedsel.
De andere chauffeur zit vanaf begin mei al “opgesloten” in de omgeving van Cherson. De Russen hebben daar eerst een tijd de mobiele verbinding helemaal uitgeschakeld, waardoor er geen contact met hem te krijgen was. Om vanuit het geannexeerde gebied terug te keren, is tot op heden onmogelijk gebleken. Degenen die dit doen, riskeren hun leven. De Russen schieten met scherp. Desondanks blijft hij het proberen om daarna weer noodhulpgoederen te kunnen distribueren.

Helpt en/of bidt u mee?
De situatie in Oekraïne blijft enorm zorgelijk. Daar waar voor ons mogelijk is, proberen wij hulp te bieden. Dat is beperkt en dat kunnen wij niet alleen. Allereerst zijn we hiervoor afhankelijk van de hulp van onze Hemelse Vader. Ook zijn we afhankelijk van uw gebed en hulp.
Wilt u bijdragen, zodat we transporten kunnen blijven realiseren, dan heel graag! Doneren kan hieronder
Onze hartelijke dank!

Totaal: € -

U kunt uw gift ook overmaken op NL61 RABO 0152 7724 05 tnv Stichting Oekraine Projecten ovv Noodhulp Oekraine