20 oktober 2013

Vanmorgen was er tijd om even rustig bij te komen van de lange reis. Veel mensen waren al vroeg naar bed gegaan de vorige avond. De meesten van ons hebben lekker geslapen op een enkeling na dan. Sommige personen die we niet bij naam zullen noemen doen snachts het geluid van een houtzagerij na en daar is niet iedereen van gediend, dat wordt oordoppen kopen dus. Je kunt hier heel ver kijken met in de verte wat hoge heuvels met daarvoor velden met allerlei gewassen, vaak helemaal verdroogd.

Het ontbijt werd om 9 uur geserveerd en even voor negenen  zat iedereen aan tafel. De vrouwen hadden alvast voor ons brood gemeerd met daarop een soort salami, een plakje met iets wat op kaas moet lijken en een plakje augurk. Als drinken dit keer koffie, alleen was deze mierenzoet en ijs en ijs koud. Onder het eten gaat er een lijst rond waarop je kunt aangeven of je maandags graag wilt werken in het huis, bij de school of lekker bezig zijn met de kinderen van het zigeunerkamp. Aansluitend aan het ontbijt is er tijd ingepland om bezig te zijn met Bijbelstudie. Cor Verkade heeft voor iedereen een pakketje papier gemaakt met daarop een aantal bijbel teksten met daarbij ‘’de denker van de dag’’. Vandaag hadden we een stukje uit spreuken 24, vers 16 om precies te zijn. de denker van de dag luidt als volgt: Wees je bewust van Gods hulp die je nodig hebt. Hierover hebben we in kleine groepjes een tijd over gepraat.

Vervolgens was er tijd om te chilllen, een spelletje te doen, of alvast na te denken over de verdeling van de mankracht over de projecten en de bouwplanning. Verder moet er maandag nog bouwmateriaal gehaald worden bij de plaatselijke Hornbach, Gamma, Praxis, Karwei, Formido of hoe dat ding hier ook maar heet in Mucacheve. Ook hebben we alvast nagedacht hoe we alles logistiek zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. En voor dat je het weet is het al weer 12 uur en dus tijd voor de middagmaaltijd. We krijgen een soort kool/bonen/ui soep met daarbij oliebollen, een rare combinatie als je het mij vraagt maar wel erg lekker.

Na het eten maken we ons klaar om naar de kerk te gaan. 15 man in een busje drukken dan zoveel mogelijk de kuilen ontwijkend richting de kerk welke zich naast de school bevindt die we gaan verbouwen. Als we bij de kerk aankomen blijkt deze al vol te zitten maar al gauw heeft iedereen een plekje gevonden op een stoel, bank of op de vloer. Het gaat hier allemaal wat anders als we dat in Nederland gewend zijn. voor in de kerk is een soort verhoging waarop de Oekraïense versie van MVAW staat, een pianist, een gitarist en een aantal zangers/zangeressen. Daarvoor een leesplankje voor de dominee. Er wordt hier een soort van opwekking gezongen in het Hongaars, verstaan doen we het niet alleen een van de liederen die ze zingen blijkt de Hongaarse versie van ‘’here I am to worschip’’ te zijn. Dominee Sandor is met ons mee gegaan om te tolken, iemand zegt een zin en  hij vertaald hem naar het Nederlands. Heel bijzonder is dat wanneer iemand wat zegt waar ze het mee eens zijn dat ze dan Amen zeggen. Verschillende mensen lezen een stukje uit de bijbel waarna Dina het in het Nederlands aan ons voorleest. Daarna een korte preek en dan de volgende, enz, enz. ook Gerrit-Jan neemt nog even het woord wat dan weer netjes door  Sandor in het Hongaars werd vertaald. Aan het eind van de dienst gaan we met z’n allen voorin staan en zingen onder andere lees je bijbel bid elke dag, een tikje vals maar goed bedoelt. Een enorm applaus is het resultaat.

Uit de kerk gaan we weer terug naar het vrouwenhuis. Een deel van de groep gaat door naar Mucacheve om daar nog een kerkdienst te bezoeken, de rest blijft bij het huis en doet een spelletje of leest een boek.

De groep die naar Mucacheve gaat had alleen even tijd om naar de wc te gaan en moest gelijk weer in de auto. Na ongeveer een uur rijden kwamen we aan bij de kerk. De dienst was al een tijdje aan de gang maar toch werden we zeer hartelijk ontvangen door vrienden van Cor en Carolien. Zij hebben al een paar jaar contact met mensen uit deze gemeente. Er werden in allerijl nog een paar stoelen uit een paar huizen gehaald, ook stonden er op eens een paar autostoelen, zodat iedereen een plaatsje heeft.

De dienst was opnieuw erg bijzonder, al was de dominee redelijk lang van stof. Een man was zo vriendelijk om alles te vertalen. Het viel op dat in beide  diensten sommige gemeenteleden best wel emotioneel waren, zowel in blijdschap als in verdriet.

Na afloop van de dienst gingen we even een broodje eten en reden we terug naar het Vrouwenhuis.

De groep die hier gebleven was heeft brood gegeten , net als bij het ontbijt, verder hebben ze zich vermaakt  met spelletjes, kletsen, lezen en haken. Verder heeft een deel van de groep zich vermaakt met het spel Weerwolven onder deskundige leiding van opperweerwolf Tom.

We gaan niet al te laat op bed, morgen staat het ontbijt om half 8 klaar, we hopen dat we zo vroeg zijn dat de thee nog warm is…….