22 oktober 2013

Met de Bijbelstudie van gisteravond hebben we gekeken naar Spreuken 22 vers 2: “een arme en een rijke hebben dit gemeen: de Here heeft hen beiden gemaakt.” En hebben we gekeken naar de overeenkomsten tussen de Oekraïners en onszelf. Wie we ook zijn en waar we ook leven, we zijn allemaal kinderen van God.
De rest van de avond hebben we gevuld met het doen van spelletjes  (wat vooral heel goed voor de lachspieren was) en gingen we al op tijd naar bed. Na een zeer actieve dag waren we wel toe aan een beetje rust.
Vanmorgen stroomt de ontbijtkamer weer op tijd vol, we hebben er weer zin in!
Na een goed ontbijt maken we ons lunchpakketje klaar en gaan we weer op weg naar onze projecten.
Bij de school zijn de metselaars al weer flink aan de gang en kunnen we gelijk weer beginnen met het slepen van de stenen.
Ook is er al weer flink wat zand voor de vloer gestort. Vol enthousiasme gaan we weer aan de slag.
Ondertussen is de kindergroep al weer begonnen met het zingen van allerlei liedjes. Ook hebben ze vanmorgen allerlei mooie slingers gemaakt. Als afsluiting deden ze nog allerlei kringspelletjes. Zelfs de juf begon mee te doen. Gisteren keek ze nog de kat uit de boom,maar vandaag nam ze zelfs het initiatief tot een Hongaarse versie van “Hoofd, schouders, knie en teen.”
Om een uur of 11 gaat een deel van de groep terug naar het huis  om daar te helpen en gaan een paar mensen terug naar het vrouwenhuis om even wat meer rust te nemen.
Tijdens het eten vatten we het plan op om onze bouwervaring in te zetten om de Maranathakerk te renoveren en dan op de Oekraïense manier: gewoon beginnen en we zien wel hoe het zich ontwikkeld….
Na de lunch komt er een vrachtauto aan, vol met stenen, precies op tijd, want de stenen die er waren, waren bijna op.

En toen moesten de stenen gelost worden…….met de hand!!
Maar met inzet van alle mensen, zowel van onze groep  als van de metselaars en als van enkele mensen uit het dorp, was het snel klaar.
Zwaar was het wel; de stenen bleken 20kg per stuk te zijn en er waren 660 stenen te lossen. Dus hebben we in korte tijd ruim 13.000 kg door onze handen laten gaan!!!!
De gang zit er goed in , al zingend en grappen makend werken we verder, sommigen lopen al een paar dagen met een grote grijns op het gezicht te genieten.
Naast het metselen, slepen we ook weer veel karrenvrachten zand de school binnen, al met al wordt al aardig zichtbaar hoe de school eruit komt te zien!

Rond half 4 heeft een deel van de groep het wel gehad en besluiten we om alvast lopend terug te gaan. Even lekker rustig wandelen, de omgeving in  je opnemen en de mensen en het dorpsleven observeren.
Voor het eten gaan een aantal mensen nog snel even douchen. Sommigen hadden een warme douche, helaas was het warme water op een gegeven moment op en kon je na een lange dag hard werken bij komen onder een koude douche……

Vanochtend ging de groep van het huis direct goed aan de slag!
We arriveerden voor de familie bij het huis en begonnen direct met het opruimen(een zeer goed idee van G-J), al gauw was alles een beetje aan de kant en konden we dan ook echt beginnen met klussen.
Wat inhield een rijtje vormen en emmers met zand doorgeven ter opvulling van de vloer. Daarna eventjes pauze en werd er door dominee Sandor en G-J even duidelijk gemaakt wie nou de baas was bij de acht Oekraïense baasjes. En toen ja hoor u raadt het al, weer een rijtje vormen en nu emmers met grint doorgeven voor de vloer. En toen het derde vertrek een mooie vloer van grint had konden wij verder met het plafond… Simon en Tom op de ladder en de steiger de planken aan het plafond schroeven, Tim, Nelleke en Henk P. de planken op maat zagen en Thijs ging de planken alvast voor boren. Ondertussen ging Henk S. zijn muurtje verder metselen en Jenneke ging de hars van de planken verwijden. En naar een uurtje of 2 hadden wij een lunchpauze maar al  gauw waren we weer aan het werk dit keer iedereen een andere taak Tim nam de taak  van Tom over Jenneke ging Henk S. helpen met metselen en de rest ging stenen bikken ( DE favoriete bezigheid bij het huis).

Na een uur te hebben gebikt, gemetseld en geschroefd werd er weer gewisseld van taak. We waren inmiddels al flink opgeschoten het plafond is op dit moment bijna af, Henk S. is halverwege zijn muurtje en morgen kunnen wij waarschijnlijk beginnen met het stuken van de binnenmuur in één vertrek! Allemaal hartstikke tof enzo… morgen vieren wij de verjaardag van Jasper die de groeten wilt doen aan zijn vader, moeder, Wikus, Robbert, zijn opa en oma  en zijn vriendin Annelin die hij heel erg mist.