Kippen, eten en een rolstoel

Maandagochtend, telefoon! Het is RTV Drenthe dat ons belt. Na de eerdere contacten met de journalisten van Drenthe hebben we opnieuw contact, wat resulteert in dit telefoontje. Terwijl Henk de journalist van dienst te woord staat kijken we ook nog even terug naar de dag van gisteren.

Het was een dag die eindigde met een biertje, want na hard werken is het ook hard rusten. Een drankje en een goed gesprek in goed gezelschap. We kunnen niet ontkennen dat we erg genieten van onze reis. Avonturen maken we samen, herinneringen worden geboren. Tijdens het biertje in ons hotel op de zondagavond spreken we de voorbije dag nog eens door. Gerben en Henk praten de Munkacsgangers bij over hun middag. De nieuwe supermarkt heeft een bezoekje van hen gehad en beide hebben hun leidinggevende bijgepraat. Henk belde even met voorzitter Thijs terwijl Gerben verantwoording aflegde aan zijn vrouw.

In Munkacs hebben Piet, Simon en Cor hun 4e en 5e preek van de dag gehoord. En dat in drie talen tegelijk. De dominee preekt in het Oekraïens en twee tolken vertalen het naar het Hongaars voor de gemeente en het Nederlands voor de gasten. Nederlandse gasten genoeg. In de kerk van Munkacs ontmoeten we een groep reizigers uit Hoogkerk, oude bekenden. Het is goed om elkaar op deze manier te ontmoeten. De kerkdienst is een oude vertrouwde zigeunerbijeenkomst. Vele bekende gezichten van eerdere reizen, het is een ware reünie. Na de dienst ligt er een uitnodiging om bij jeugdpastor Karlos te komen eten. De kaassoep van zijn vrouw Lalu laten we ons heerlijk smaken. Vrienden Robbie en Ruslan schuiven ook aan en het bonte gezelschap rijgt de verhalen, herinneringen en avonturen aan elkaar. Twee groepen uit Nederland en een club fantastische zigeuners. Het is een mooie afsluiting van de kerkenmarathon geweest.

Zoals gezegd is er op deze maandagochtend weer tijd voor actie. Terwijl Henk aan de lijn hangt met de presentator van Goedemorgen Drenthe wordt Oksana nog opgehaald door Gerben en Simon. Althans, dat denken we. Bij het ophalen blijkt dat Oksana al weg is. Maar niet getreurd. De grote roerganger (Sandor) heeft wel een nieuwe klus voor ons. Hij heeft nog een oude Lada waar wat nieuw leven in geblazen moet worden. Gerben en Simon, chauffeurs met een missie, rijden naar de winkel om de nodige auto-onderdelen op te halen. Ook enkele serieuze bussen gas worden gevuld en meegenomen met taxidienst Holandski

Ondertussen wandelen Piet, Henk en Cor in hun richting en even later vinden we elkaar wonderwijl aan de kant van de weg. De weg waar veel politie overheen rijdt deze dagen. Heimelijk opereren is er niet bij, ook bij het patrouille rijden knipoogt de blauwe lamp vriendelijk naar elke voorbijganger.  

We krijgen wel eens de vraag of we ook iets van de oorlog merken. Naast de honger en armoede is het optreden van de politie er dus een. Ze zijn op jacht naar mannen die moeten dienen in het leger. Om het minste of geringste worden auto’s aan de kant gezet om te zien of er nog iets te rekruteren valt. De sfeer in Munkacs stad vonden we ook wat onheilspellend. Verkeer was er amper in de donkere stad, op politie, ambulances en militairen na. De vele blauwe lampen zijn een terugkerend beeld tijdens onze autoritten.

Poiltie of niet, wij kunnen ons vrij bewegen. De beweging die we maken is er een naar een supermarkt. Appie op de hoek doet goede zaken als wij ons gezicht laten zien. Dago-Henk  maakt de spreuk op zijn T-shirt helemaal waar. “Alles is beter met een Henk in je leven” de eigenaar van de Appie zal het er mee eens zijn, zeker als hij zijn geld ontvangt. Gekgenoeg duurt het even voor we kunnen betalen, eerst moet er een bonnetje geschreven worden door de dame van de administratie. Maar zodra Bonny haar klusje geklaard heeft wisselen de flappen van eigenaar en trekken wij met de volle bus naar de boerderij van Sandor waar we 80 voedselpakketten klaarmaken voor het zigeunerkamp in Csongor. Na de 200 pakketten van zaterdag nu een kleinere shift, het is en blijft dankbaar werk.

Aangekomen bij het kamp kunnen we de mensen blij maken met een pakket voedsel. Ook delen we weer enkele gevleugelde vrienden uit. Ik zeg wel ‘we’ maar als het om de kippen gaat is Piet onze voorman. Als een waar marktkoopman prijst hij zijn waar aan. Piet adviseert kippensoep, hij raadt het iedereen aan. Kippensoep á la Piet is kippensoep met sambal. De zigeuners lachen met Piet mee. Wij lachen ook met hem mee. Het is mooi om Piet zo in zijn element te zien. Piet is deze dagen helemaal thuis. Zijn warme hart klopt net even wat harder bij het werk dat hij voor de zigeuners doet. En dat werk is nodig! Het uitdelen vindt plaats tussen 1600 & 1700 uur. Het is dan ook best heftig te horen dat meerdere kinderen nog niks gegeten hebben vandaag. Lege magen en kinderen die moeder zijn. Meisjes van 15 die zwanger rondlopen. Dit went nooit!!!

Van het kamp in Csongor rijden we naar weer een ander kamp. Maar voor we daar aankomen is er in de bus nog een speciaal moment. Zoals verteld heeft Henk de media vanmorgen toegesproken. Door de ether schalde zijn stem met een bericht over kippen en voedsel. In de loop van de dag kregen we nog een vraag van het journaille. Men wilde graag beelden hebben van het werk dat we doen. Nou, die konden ze krijgen. Vanaf de redactie had men het idee opgevat om ons project wat aandacht te geven in het journaal. Een goed idee wat ons betreft. Tijdens onze rit van kamp naar kamp konden we de uitzending van RTV Drenthe gelukkig ontvangen. Bekende beelden kwamen voorbij, fijn dat er aandacht aan besteed is. Vanmorgen een interview, even later een artikel op de website en nu ook nog in het journaal, het is me het dagje wel. Voor de liefhebbers is het internetartikel te vinden via deze link

Aangekomen op het kamp in Izsnyete bezoeken we een meisje dat met spasme op bed ligt. Tijdens een eerder bezoek heeft rolstoelman Gerben aan dit meisje een rolstoel gegeven. Op deze reis heeft hij nieuwe onderdelen voor de rolstoel van het meisje mee. Gerben en Simon, beide werkzaam in de rolstoelbranche helpen het meisje en na een paar minuten sleutelen zit ze nog beter in haar rolstoel. De dankbaarheid straalt van haar gezicht af. Zij en haar familie bedanken Gerben uitgebreid. Het leven van een ander een stukje beter maken. We kijken terug op weer een geslaagde dag. Morgen tijd voor de terugreis.