Reisverslag vrijdag 11 en zaterdag 12 maart 2022

Vrijdagmorgen 6 uur, Simon arriveert met de bus in Smilde. We pakken onze spullen in de bus. Hierin is nog een beetje ruimte. Gisteren hebben Dorien en Lisanne nog boodschappen gedaan en een heel aantal dozen met eten ingepakt: olie, Boter, soep, macaroni, rijst etc.
Nadat we afscheid hebben genomen rijde we naar Hattem. Eerst halen we hier de pinautomaat leeg, zodat we cash geld kunnen meenemen.
We gaan naar het adres waar we onze medereizigers uit Hattem zullen ontmoeten. We worden hartelijk ontvangen met een kop koffie en een appelflap.

Vanuit hier begint onze gezamenlijke reis naar Oekraine. We kunnen de hele dag lekker doorreizen en leggen ongeveer een 1100 km af en eindigen de dag in Brno. Andre heeft voor ons een onderkomen geregeld voor de nacht. Als we hier aankomen blijkt dit een oud nucleair onderkomen te zijn welke is ingericht als logies met ontbijt. Nadat we onze spullen op de kamer hebben gezet gaan we met z’n vijfen de stad in om een hapje te eten en te drinken.

Nadat we ‘s avonds tegen half twaalf weer terug zijn op onze kamer, gaan we snel naar bed. De nacht verloopt voor sommigen iets minder rustig dan verwacht omdat de stapelbedden nogal lawaai maken als we ons bewegen in onze slaapzak. Bovendien zijn er een aantal die nogal snurkende geluiden maken in hun slaap. Desalniettemin komen we nacht door en nuttigen we ‘s morgens ons ontbijt in de luftschutzraum.

Na het ontbijt vertrekken we richting Oekraïne. Voor de grens gooien we tank nog flink vol en gaan op naar de grens. Bij de grens wordt er nogal moeilijk gedaan over de dozen met spullen welke in de bus staan en waar geen papieren bij zitten. Uiteindelijk kunnen we samen met Sandor dit regelen en zijn we na 2,5 uur eindelijk over de grens. In het donker zoeken we het huis van Sandor op, waar we hartelijk worden ontvangen. Hier maken we kennis met nog een aantal Nederlanders uit Haren die hier een dag eerder aangekomen zijn om ook goederen uit te delen. We krijgen lekker eten van Sandor en praten na het eten onder genot van een wijntje even bij. Dan wordt het tijd om op bed te gaan, en eigenlijk zijn we best moe…