Reisverslag woensdag 16 en donderdag 17 maart 2022

Vanmorgen weer vroeg opgestaan,. Tijdens ontbijt proberen we contact te maken met de chauffeur van het tweede transport uit Assen. Uit het Oekrains telefoongesprek met een Poolse chauffeur, horen we dat de auto nog 1 a 2 uur nodig heeft. Dit is goed nieuws zodat we vandaag dan nog Assen2 kunnen lossen. Snel naar de boerderij van Sandor om alles in gereedheid te brengen. We ruimen een gedeelte van de schuur op, en plaatsen hier allemaal pallets waar de spullen op kunnen staan.

Gisteren hebben we samen besloten dat Gerben en Peter vandaag rond de middag vertrekken zodat zij weer op tijd in Nederland zijn. We nemen afscheid van elkaar en Peter en Gerben vertrekken richting huis. En daar staan we dan met zijn drieën te wachten op de vrachtwagen uit Assen. We gaan eerst maar terug naar het huis van Sandor om even een bakkie te doen en proberen te achterhalen waar de chauffeur is. Onder het genot van een kopje koffie, krijgen we via WhatsApp contact met de chauffeur en het blijkt dat hij aan de grens Polen Oekraine staat. De een a twee uur blijkt dus de tijd te zijn die hij nodig had om bij de grens te komen ipv op zijn eindbestemming bij ons. Hij heeft nog een uurtje of vijf nodig om bij ons te komen en zal dan eind van de middag in het donker arriveren. En kan niet eerder gelost worden dan donderdagmorgen.

Na wat overleg heen en weer, en ook met Ruslan uit Munkacs en Sandor besluiten wij dat wij nu dan ook beter kunnen vertrekken. We pakken onze spullen, nemen afscheid van Sandor en Oksana en stappen in de bus. Op de terugweg rijden we nog bij het kamp in Barkasovo langs. We kijken samen met Ferry bij de bouw van de school, en in de bestaande school welke nu ingericht is voor vluchtelingen. Nadat we onze kleine Ferry geknuffeld hebben, en afscheid hebben genomen vertrekken we naar de grens. De overgang bij de grens valt mee. We zijn binnen een uur in Hongarije. We rijden door naar Bratislava. Hier hebben we een hotel geboekt. En komen hier aan rond half negen. We eten in de binnenstad iets en nemen nog een biertje in een pub. Hierna gaan we lekker slapen, zodat we morgen weer verder te kunnen rijden. We hopen donderdagavond weer in Nederland terug te zijn.
Het was een week waarin veel hebben kunnen doen voor onze medemens in Oekraine, een stukje werk bij Sandor hebben kunnen weghalen. Dankbaar kijken we terug op deze week.