Voorbereidingsreis januari 2014

Eind januari zijn we met 4 mensen uit Assen afgereisd naar Oekraine voor een korte voorbereidingsreis. Net als in oktober 2013 willen we graag in de herfstvakantie van 2014 weer een week naar Oekraïne. Er hebben zich nu ook alweer 30 mensen aangemeld die graag mee willen.

 

De voorbereidingsreis was goed en vruchtbaar! Samen met onze contactpersoon Sandor Kovacs zijn we bij de school geweest die we hebben meegeholpen om te bouwen. De bouwvakkers zijn na ons vertrek zelf doorgegaan. Het resultaat is dat het dak inmiddels al dicht is.

Samen met Sandor hebben we gepraat over de (nabije) toekomst en de samenwerking die we als Assen-West graag willen aangaan met de zigeuners op het kamp in Barkasovo. Dit is ook wederzijds. Samen komen we tot de conclusie dat onderwijs de beste mogelijkheden geeft om uit deze armoede te komen.

 

We hebben het samen over de (hoge) kosten die de bouw van de school en de exploitatie van de school met zich meebrengen. We zien met eigen ogen dat het ontzettend belangrijk is voor deze kinderen dat ze naar school kunnen. Allereerst omdat ze op school warm eten krijgen wat ze anders (bijna) nooit krijgen. Daarnaast biedt de school hen ook een mogelijkheid om zich veel verder te ontwikkelen. Ze krijgen dan de kans om zelf de armoede te leren overwinnen.

 

Samen met Sandor gaan we naar een school in het naastgelegen dorpje Serne. Deze zigeunerschool draait al tien jaar. We hebben een goed gesprek gehad met de directeur van deze school en met een aantal anderen vanuit het zigeunerkamp in Barkasovo (waar de school wordt gebouwd). We kijken samen naar de mogelijkheden om van de kennis en expertise van deze school gebruik te maken bij het opstarten van de nieuwe school.

 

We besluiten dat we in oktober 2014 met de groep van 30 mensen de school verder gaan afbouwen. Als de school al af is, gaan we bezig met het bouwen en/of opknappen van de huizen van de armste gezinnen van het kamp.

 

Ook zijn we het kamp opgegaan om meegebrachte kleding weg te geven. De leider van het kamp brengt ons naar de armste gezinnen. Wat we zien is ontredderend. In een klein huisje van 2.50 bij 3.50 meter leeft een gezin met vader en moeder en drie kinderen samen met hun oma. Buiten ligt de sneeuw. Er staat een tweepersoonsbed waar de ouders in slapen samen met hun drie kinderen. De oma slaapt op de grond met een jas over haar heen. Moeder zit (gewoon overdag) met haar drie kinderen in bed. Ze zit hier de hele dag omdat ze geen kleren hebben om aan te trekken. Het zoontje zit bijna naakt bij zijn moeder in bed.

 

We geven hen een groot deel van de meegebrachte kleding en we hopen dat ze nu in ieder geval naar buiten kunnen en dat de kinderen daardoor ook naar school kunnen.

Hierna gaan we bij nog een paar van de armste gezinnen langs om kleding te geven.

We hebben nu met eigen ogen gezien hoezeer onze hulp (en ons geld!) nodig is bij deze arme groep zigeuners! Al met al hebben we een goede en gezegende voorbereidingsreis gehad.