Back to school…

Soms heb je geen idee
wat je moet verzinnen,
wat je neer moet zetten
om een nieuw verslag te beginnen.

Dat gezegd hebbende is het begin van een verslag begonnen. De dag begon vanmorgen iets minder ingewikkeld. We hebben heerlijk ontbeten op onze ‘hotelkamer’; een appartement dat we huren deze dagen. Een kop koffie, een broodje met kaas of een hele dikke laag pasta. Het lijkt wel of we thuis zijn. En zo voelt het ook. Oekraïne is toch een beetje ons tweede thuis.

En net als thuis plannen we ook hier weer van alles. Zo zijn we vanmorgen naar Ruslan vertrokken. Een goede vriend in Munkacs. Hij helpt ons met het installeren van het simkaartje zodat we ook hier contact kunnen houden met Holland. Maar belangrijker nog, met de mensen hier. En zo komen we ook al snel in contact met de mensen in Barkasovo. We plannen het zo dat we in de middag een kijkje kunnen nemen op het zigeunerkamp.
Eenmaal op het kamp aangekomen krijgen we een groots onthaal van een kleine man. Ferry begroet ons met een gulle lach. Hij en enkele bouwers wachten ons al op. Even later komt ook Oksana, de vrouw van Sandor naar het kamp. Oksana spreekt een prima woordje Nederlands en samen met Ferry leidt ze ons rond.

We zien de mooie vorderingen van het werk aan de school. Drie klaslokalen in wording. De toekomst van het kamp, er wordt aan gebouwd. We zijn er nog niet, er moet nog wat werk, materialen en geld rollen, maar het gaat zeker de goede kant op. We zullen in een later en uitgebreider verslag meer vertellen (en laten zien) over de school.
Het is goed om te zien dat er vorderingen zijn in de bouw. Het is nog mooier om te horen dat het goed gaat met Ferry, zijn vrouw en de bekenden. We bezoeken samen nog een huisje dat in 2019 door ‘ons’ is opgeknapt. We zien dat de kerk een kleine renovatie heeft ondergaan en zien en horen dat het badhuis nog wordt gebruikt. Voor morgen plannen we een kerkbezoek en voor maandag maken we nieuwe afspraken om nog wat langer in gesprek te gaan met vrienden Ferry en Sandor. Voor vandaag zit het bezoek aan Barkasovo er weer op.
Op de terugweg naar Munkacs rijden we nog even langs het vrouwenhuis. Hoe dat was? U kunt het filmpje bekijken.

Al met al een vruchtbare dag die we afsluiten met een bezoek aan Karlos in Munkacs. Samen met hem en Ruslan zullen we de (werk)dag afsluiten in een restaurant. Er valt namelijk nog zoveel te bespreken… Morgen bent u weer aan de beurt.