Verrijking…

Er is al heel wat oud papier versleept sinds de laatste keer dat wij tweemaal op een zondag naar de kerk konden. Het woord dat begint met de letter C gooide nogal wat roet in het eten. Maar, vandaag was dan de dag van lekker eten zonder roet en bijzondere kerkdiensten.

De dag begon met de bekende kopjes koffie, een gekookt eitje en drie blije hoofdjes. We hadden er zin in. Ons enthousiasme werd al snel begroet door Istvan. Hij heette ons welkom in zijn huis en bereidde ter plekke een heerlijke schaslik voor ons. Barbecue in het buitenland. Toch een klein beetje roet bij het eten, maar het stoorde ons geen moment, het eten was lekker.

Met volle maag en goede moed zijn we naar het kamp in Barkasovo gegaan. En we werden wederom met de neus op het slechte wegdek geduwd. De weg die we eerder de dag reden was nieuw, mooi en haast Hollands. De route naar het kamp is nog steeds het best te omschrijven als een gat in de markt.
In de kerkdienst werden we hartelijk welkom geheten en kregen we de gelegenheid een woordje te zeggen. We hebben de groeten overgebracht en benadrukt hoe mooi het is dat we zowel in Holland als in Oekraïne mogen leven onder de genade (MERCY) van God. Een boodschap die (letterlijk) met open armen werd ontvangen. Wij ontvingen op de groeten terug om mee te nemen in de koffer naar Holandski.

In het filmpje is te zien dat we nog meer mee mogen nemen naar Nederland; papierrijders opgelet!

Van de kerk via de koffie van Istvan reden we naar Munkacs waar we de tweede kerkdienst van de dag mochten meemaken. Ook hier was er de mogelijkheid om groeten over te brengen en dezelfde boodschap van genade te delen. Het ‘preekje’ van ons was een van de 5(!) in de dienst die twee uur en dertig minuten duurde. Twee kerkdiensten, 7 preken en een kleine gehoorbeschadiging aan boord sloten we de dag af bij Ruslan in huis. Daar aten we de maaltijd met het gezin van Ruslan en drie Eindhovenaren die met zelfde motieven als wij naar Oekraïne zijn gekomen. We troffen hen al in de kerk en hebben aan tafel nader kennis gemaakt.

Een dag die valt samen te vatten met een woord: ‘ verrijkend’. De ontmoeting met (oude) bekenden, het netwerken maar vooral het mogen delen en ontvangen van de boodschap van God. Wat een genade; mercy.