10 en 11 oktober 2014

Het begint al lekker druk te worden bij de kerk op vrijdagmiddag. De een naar de ander komt bepakt en bezakt aan. Gemeenteleden en andere belangstellenden verzamelen zich op het plein en praten samen met de reizigers over de aankomende reis. Drie witte bussen staan te glimmen op het kerkplein. Tassen met kleren, gereedschap, eten en drinken worden achterin de bussen gepakt. Rond kwart voor drie vragen we samen een zegen over de komende reis.

Dan een groepsfoto, afscheid en gaan!

Om 15:15 worden de bussen gestart en begint het grote avontuur. Via de nieuwe aansluiting bij Assen-Zuid rijden we over de N33 in de richting van Veendam. Aan het eind van de N33 sturen we de bussen richting Duitsland. Vlak voor Bremen besluiten we van chauffeurs te wisselen zodat we met een frisse chauffeur de file in gaan mocht dat gebeuren. Via de portofoon meldt Gerrit Jan (bus 1) dat we er bij de volgende afslag afgaan. Thijs (bus 2) volgt GJ op de voet maar Tim (bus 3) kan niet volgen omdat er een auto in de weg zit. GJ stuurt op het laatste moment nog terug maar Thijs kan niet meer volgen en moet de afslag nemen. Onderaan snel keren en weer vol gas achter de rest aan. Volgende afslag eraf wordt er via de porto gemeld. Onderaan links en dan rechtdoor tot aan het pompstation. Daar een korte plaspauze en een nieuwe chauffeur achter het stuur. Terug de snelweg op en door richting Hannover.

 

Vlak voor Magdeburg wordt er gestopt voor een hapje eten bij de mc donalds. Johannes, Piet en Thijs besluiten dat mc drek niet eetbaar is en vertrekken naar een hotel/restaurant aan de overkant. Daar aangekomen naar binnen. Een grote zaal met een buffet, een heleboel tafeltjes en een juffrouw die aan het stoffen is. Johannes vraagt in zijn beste Duits of we een tafel voor drie kunnen krijgen maar er is een klein probleempje…. Er is een restaurant met alles er op en er aan op een ding na, een keuken. Na kort overleg dan maar naar de pizzeria aan de overkant. En even later staan er drie heerlijke pizza’s op tafel terwijl de rest zich tegoed doet aan big macs, franse frietjes en mc flurries. Na deze voedzame maaltijd vertrekken we weer in oostelijke richting. In volle vaart gaat het verder richting Dresden en dan Tsjechië.

En dan gaat het helemaal mis. Net over de grens in Tsjechië is er in een tunnel een snelheidslimiet van 80 km/h. GJ rijdt echter 100 op het moment dat we de tunnel verlaten en wordt geflitst door een flitswagen van de Tsjechische politie. Deze komt direct in volle vaart en met loeiende sirene en knipperende lichten achter ons aan geracet en dwingt ons te stoppen na de volgende tunnel. Om bet er te kunnen slapen hadden enkelen besloten om op de bagage te gaan slapen maar toen de politieauto aan kwam gestormd schoten ze snel over de achterbank weer terug in de gordel. Een norse politieman een een zo mogelijk nog chagerijnige politievrouw springen uit de wagen en lopen naar de busjes die achter elkaar op de vluchtstrook staan. GJ krijgt de vrouw op zijn dak terwijl bus 2 en 3 de kerel op bezoek krijgen. 5 kilometer nachster tankstelle, abfahren deelt de man nors mee. GJ is minder gelukkig, wel 17 km te hard. Ook GJ moet doorrijden naar het tankstation om de boete direct af te rekenen. Een bedrag van ongeveer 450 Tsjechische kronen, wel 20 euro omgerekend. Na dit enorme bedrag te hebben overhandigd aan de agenten halen we een kop koffie en rijden we weer verder in de richting van Praag, Brno, Bratislava, Boedapest en dan naar seckesvehervar en dan naar de grens met oek. Onderweg halen we nog een aantal keer een vignet maar er wordt stevig doorgereden. Rond 13.30 uur melden we ons bij de grens en rond 14.30 is iedereen de grens gepasseerd. We rijden door naar zapsony maar besluiten direct door te rijden naar barkasovo om een kijkje te nemen bij de school en de fundering van het badhuis.

 

We zijn aangenaam verrast met de vorderingen op Oekraïns tempo. Er worden snel enkele zaken met Sandor besproken en dan wordt het tijd om naar het einddoel van onze reis door te gaan. Wel wordt het dorpswinkeltje nog even op vakkundige wijze van de chips en water voorraad afgeholpen. Aangekomen bij het vrouwenhuis laden we onze spullen uit en zoekt iedereen een slaapplekje. Jacob repareert een aantal sloten een deurkrukken zodat de douche en toiletruimtes op slot kunnen en een deurklink hebben die vast zit. Rond half 7 wordt er aardappelpuree met vlees(bot), rode kool en koude thee met suiker geserveerd. De meeste mensen zijn na een reis ruim 24 uur gebroken en het is al vroeg donker op de slaapkamers.